Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Buenos dias...


Κάθε καλοκαίρι, παρουσιάζεται μία τάση που έχω στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που κάνω Γαλλικά (χωρίς αυτό να συνεπάγεται τη διακοπή εξάσκησής τους) και η Α’ Λυκείου η τελευταία όσον αφορά τη γλώσσα των Αγγλικών (επιτέλους θα πάρω το Proficiency). Σκεφτόμενη λοιπόν τα παραπάνω, αποφάσισα να μην επαναπαυθώ στις δύο παραπάνω γλώσσες αλλά να συνεχίσω με μία νέα. Ισπανικά! Μία γλώσσα που παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και έχοντας εφόδιο τα Γαλλικά (φανταστική γλώσσα), μια γλώσσα σχετικά εύκολη ως προς την εκμάθηση. Για να μη μακρηγορώ, ξεκίνησα σήμερα με το πρώτο μου μάθημα. Ο ενθουσιασμός μου μάλλον δεν κρύβεται και γιατί να κρυφτεί άλλωστε; Πολλές λέξεις μοιάζουν με τα Γαλλικά και πράγματι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αποστήθιση πολλών και διαφορετικών λέξεων. Η προφορά είναι αρκετά ιδιόμορφη όμως. Δε θα τη χαρακτήριζα δύσκολη αλλά περίεργη (όποτε ομιλώ Ισπανικά φαντάζω ψευδή :p). Λίγα στοιχεία για τη προαναφερόμενη γλώσσα:

Ομιλείται σε: Κεντρική Αμερική, μεγάλα τμήματα της Νότιας Αμερικής, ορισμένα της Βόρειας Αμερικής, την Καραϊβική και την Ευρώπη

Oμιλητές: Περίπου 500 εκατομμύρια ομιλητές, (400 εκατομμύρια ως μητρική γλώσσα)

Κατάταξη: 2-4

Ταξινόμηση: Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες 
                           Ιταλικές γλώσσες
                           Ρομανικές γλώσσες
                           Ιταλοδυτικές
                           Γαλατοϊβηρικές
                           Ιβηρορομανικές
                           Δυτικές Ιβηρικές
Kατάσταση
Επίσημη γλώσσα: Ισπανία, Αργεντινή, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινή Γουινέα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Νικαράγουα, Νέο Μεξικό (ΗΠΑ), Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Πουέρτο Ρίκο, Ουρουγουάη και Βενεζουέλα

Πηγή στοιχείων: http://el.wikipedia.org/wiki/Ισπανική_γλώσσα

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Θεωρίες για την προέλευση και την εξέλιξη του Σύμπαντος


Από πού προερχόμαστε; Τί συντέλεσε στη σημερινή δομή μας; Τελικά προερχόμαστε από τον πίθηκο ή από ένα κοινό πρόγονο αυτού; Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις... Για να λυθούν όμως, ή έστω για να υπάρξει μια ορθότερη προσέγγιση γι' αυτά θα πρέπει να διερευνήσουμε την προέλευση του σύμπαντος. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές υποθέσεις. Μερικές από αυτές παρουσιάζουν κάποιες αποδείξεις ενώ άλλες καμία.

Φυσικά ο καθένας μας έχει ακούσει για το Καθιερωμένο Μοντέλο, αλλά είναι βέβαιο ότι όλοι εν συνεχεία ρωτούν "Και τι προκάλεσε το big bang;" Και όλα τελειώνουν εκεί, επειδή κανένας δεν είναι ακόμα βέβαιος τι ανάγκασε πραγματικά να συμβεί η Μεγάλη Έκρηξη. 

Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα. Το σύμπαν είχε ποτέ αρχή ή αυτό υπάρχει για πάντα, δηλαδή είναι αιώνιο. Αυτό το θεμελιώδες ζήτημα ήταν το κύριο θέμα στην αρχαία φιλοσοφία αλλά και της φιλοσοφίας κατά την Αναγέννηση. Στη σύγχρονη κοσμολογία το ζήτημα αυτό ήταν η αιτία της διαμάχης μεταξύ των υπερασπιστών της Μεγάλης Έκρηξης και της σταθεράς κατάστασης πριν πολλές δεκαετίες. Τελευταία γίνονται νέες προσπάθειες ώστε να εξηγηθεί η Μεγάλη Έκρηξη μέσα σε ένα κβαντικό κοσμολογικό πλαίσιο. 

Εδώ θα προσπαθήσουμε να ερευνήσουμε όλες τις τρέχουσες επιστημονικές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν πώς δημιουργήθηκε ο Κόσμος. Αρχικά υπάρχουν δύο θεωρίες που είναι άμεσες ερμηνείες άλλων θεωριών, οι οποίες όμως δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα, εν συνεχεία υπάρχουν θεωρίες που προτείνονται ανεξάρτητα από τους θεωρητικούς φυσικούς. Θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε όλες τις θεωρίες και να σας αφήσουμε να αποφασίσετε εσείς ποιός είναι ο πιο εύλογος τρόπος που γεννήθηκε το σύμπαν. Φυσικά υπάρχει και η κλασσική θεωρία του Big Bang

1η Θεωρία: Δεν υπήρξε ποτέ καμία αρχή του Κόσμου και δεν θα υπάρξει κανένα τέλος του. Είναι τόσο παλιά αυτή η θεωρία όσο και οι άνθρωποι. Η εξελιγμένη της μορφή είναι η Κβαντική Θεωρία Βρόχων (LQG) που προτάθηκε από τους Martin Bojowald, Ashtekar και άλλους. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη της.  

2η Θεωρία: Η εκπυρωτική θεωρία προτάθηκε το 2001 από τον Neil Turok και δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να την επαληθεύει. 

3η Θεωρία: Το σύμπαν χωρίστηκε στα δύο. Προτάθηκε από τον Cumrun Vafa το 1994 και προκύπτει από έμμεσα συμπεράσματα της αποστολής WMAP. 

4η Θεωρία: Το σύμπαν φτιάχτηκε εκ του μηδενός. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν τη θεωρία από το 1925, που αναπτύχθηκε η κβαντική θεωρία. Αποδείξεις υπάρχουν στην κβαντική θεωρία (πχ στο πείραμα της διπλής σχισμής). 

5η Θεωρία: Το Σύμπαν κατασκευάστηκε στο εργαστήριο εξωγήινων πολιτισμών. Προτάθηκε από τον Ed Harrison γύρω στο 2001 και δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη. 

6η Θεωρία: Το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μόνο του. Το 1998 ο Richard Gott III δημοσίευσε μια εργασία στην οποία υποστήριξε τη θεωρία αυτή. Ο ίδιος αναφέρει σαν αποδείξεις την διάσπαση του ουρανίου (κι άλλα κβαντικά φαινόμενα με το πέρασμα σήραγγος), καθώς επίσης τη θεωρία χορδών και τους κανόνες για ένα ταξίδι στον χρόνο. 

7η Θεωρία: Η θεωρία περί μεταβολής της ταχύτητας του φωτός, η οποία προτάθηκε από τον Πορτογάλο θεωρητικό João Magueijo γύρω στο 1998. Ο ίδιος λέει ότι αποδείξεις υπάρχουν στις αλλαγές της συχνότητας του φωτός, που μας έρχεται από πολύ μακριά (πχ από τα κβάζαρ) και από διάφορες αποστάσεις, ενώ περνάει μέσα από κοσμικά νέφη αερίων. 

8η Θεωρία: Η Θεία Πρόνοια είναι η θεωρία που ξεκίνησε από το Μωϋσή και υπάρχει εδώ και 4.000 χρόνια. Οι αποδείξεις βρίσκονται στα Ιερά Κείμενα.
Υπάρχουν κι άλλες θεωρίες, αλλά οι παραπάνω 8 θεωρούνται οι κύριες θεωρίες. Θα εξετάσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία της κάθε μίας θεωρίας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Τι θα πιστέψετε στο τέλος είναι δικιά σας υπόθεση.

Πηγή: http://www.physics4u.gr/articles/2007/theories_universe.html

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Χιούμορ


Πολύπλοκη έννοια. Στη Βικιπαίδεια μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία περιεκτική θεωρία σχετικά με το χιούμορ. Άραγε τί να είναι; Ευτυχώς βρίσκεται στην καθημερινότητά μας. Άλλοι το θεωρούν προτέρημα ενός ανθρώπου και άλλοι το συνδυάζουν με την αναισθησία ή όταν υπερβαίνει τα όρια με τη μη θεμιτή καυστικότητα. Μα μπορούμε να οριοθετήσουμε αυτή την έννοια έτσι ώστε να καταλάβουμε πότε ξεπερνά τα μέτρα; Από φιλολογικής άποψης, χιούμορ ονομάζεται η μεγάλη ποικιλία των μορφών γέλιου, των στόχων του, των διαδικασιών και των αιτίων του διαδραματίζει, πιθανώς, κάποιο ρόλο. Είναι, όμως, επιστημονικά βεβαιωμένο ότι το γέλιο είναι συνδεδεμένο ως φαινόμενο πολιτισμού με πλειάδα κοινωνικών και ιστορικών ομάδων. Ακόμα και αν δεν έχουμε διαβάσει τα παραπάνω μπορούμε να αντιληφθούμε πως η αίσθηση του χιούμορ και ο τρόπος άσκησής του διαφοροποιείται ανάλογα με την εκάστοτε εποχή. Εξελίσσεται όπως και κάθε έννοια... Κοσμεί δύσκολες καταστάσεις, ανακουφίζοντας τον όποια "δοκιμαζόμενο", ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνει τις κενές ώρες της ζωής μας. Συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του επιπέδου της ζωής μας (όπως ορίζεται από τον καθένα) και αποτρέπει τη μιζέρια καθώς αποβάλλει την απαισιοδοξία. Η αίσθηση του χιούμορ είναι έμφυτη όπως άλλωστε, και ο τρόπος που το εκλαμβάνουμε. Όπως και να έχει όμως, όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του και επιδιώκουν την απόκτησή του. Πρέπει να κατανοήσουμε, πως το εξεταζόμενο θέμα είναι έμφυτο στον καθένα μας σε μικρότερες ή μεγαλύτερες δόσεις. Στο χέρι μας είναι, το αν θα το αφήσουμε να εκδηλωθεί. Η συμβουλή μου; Αφήστε το να έρθει στην επιφάνεια αβίαστα!

Βαριέμαι...


Λέξη που αναφωνούμε αρκετά συχνά στην καθημερινότητά μας. Αμφίσημο συναίσθημα... Άραγε είναι συναίσθημα; Μήπως είναι απλώς μία κατάσταση που επιφέρει διαφορετικά συναισθήματα; Οι πηγές της βαρεμάρας ποικίλουν. Μπορεί να προκληθεί είτε επειδή αυτό που βιώνουμε είναι πραγματικά ανιαρό, είτε επειδή εμείς δεν μπορούμε να εντοπίσουμε κάποιο ενδιαφέρον σε αυτό. Για πολλούς ανθρώπους αυτή ηκατάσταση είναι η ιδανικότερη αφού αποτελεί πηγή έμπνευσης και περίοδο δημιουργίας. Για άλλους πάλι εξαιτίας της δημιουργίας διάφορων, κυρίως δυσάρεστων συναισθημάτων όπως η μοναξιά, η έλλειψη νοήματος και ενδιαφέροντος για τη ζωή κ.τ.λ η βαρεμάρα μπορεί να είναι επικίνδυνη. Κάτι τόσο κοινό όσο η βαρεμάρα όμως, δε θα μπορούσε να είναι αρνητικό. Γι' αυτό το λόγο βαρεθείτε εις βάθος! Στα πλαίσια αυτής της μονοτονίας, στοχαστείτε, δημιουργείστε και αυτοσχεδιάστε. Σε τελική ανάλυση γράψτε μια ποιητική συλλογή ή δημιουργήστε ένα blog. Εγώ αυτό έκανα. :p

Περισσότερες πληροφορίες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο: http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.5832.asp

Καλοκαίρι

Έφτασε και το καλοκαίρι… Περίεργη εποχή. Στη διάρκεια της οι εναλλαγές των συναισθημάτων έντονες. Αρχικά, ξεκινά με ένα αίσθημα ανακούφισης. Η επίπονη περίοδος των εξετάσεων έχει τελειώσει και έρχεται να την αντικαταστήσει ένα τρίμηνο (σχεδόν) ανεμελιάς, ξεγνοιασιάς και πάνω απ’ όλα ξεκούρασης. Όσο κυλούν οι ημέρες, την απόλυτη γαλήνη έρχεται να αντικαταστήσει η ανυπομονησία. Πότε θα πάμε στη θάλασσα; Βασανιστικό και συνάμα διαχρονικό ερώτημα των ημερών. Ύστερα και από εκείνο το μεταβατικό στάδιο ξεκινά η νοσταλγία (αρχές Αυγούστου). Αναπολούμε τις στιγμές της περασμένης χρονιάς περιμένοντας να ξεκινήσει μια νέα. Πιο δημιουργική, πιο ουσιαστική από την προηγούμενη…. Τα προαναφερθέντα διαδέχεται η απόλυτη αδράνεια. Η γνωστή κατάσταση «δεν κάνω τίποτα διότι πολύ απλά βαριέμαι». Αρχές Σεπτεμβρίου τέλος, έχουμε εγκλιματιστεί πλήρως με τη σχολική πραγματικότητα που ακόμα δεν έχει αρχίσει. Προετοιμασίες και πολλές φιλοδοξίες για μία νέα χρονιά εμπειριών. Αλλά μιας και βρισκόμαστε στο πρώιμο στάδιο του καλοκαιριού, ας το απολαύσουμε και ας μην προτρέχουμε. Καλό καλοκαίρι λοιπόν! 

Εισαγωγή

23 Ιουνίου 2009,

αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα δημιουργίας ιστολογίου από μέρος μου. Η πρώτη ναυάγησε για πολλούς λόγους. Υστερούσε σε αυθεντικότητα, σε καταγραφή προσωπικών σκέψεων και ιδεών. Συνοπτικά λεχθέντος, δεν ήταν ένα προσωπικό δημιούργημα. Αυτή τη φορά σκοπεύω να ακολουθήσω μία διαφορετική γραμμή... Το παρόν ιστολόγιο θα αποτελέσει ένα είδος ηλεκτρονικού ημερολογίου στο οποίο θα καταγράφω σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, καταστάσεις και όχι μόνο. Δε θα ήθελα να προδικάσω τη δομή και το περιεχόμενό του εξού και η ουδετερότητα του τίτλου. Ελπίζω να το διατηρήσω και να μην έχει την τύχη του προηγούμενου. :p