
Από πού προερχόμαστε; Τί συντέλεσε στη σημερινή δομή μας; Τελικά προερχόμαστε από τον πίθηκο ή από ένα κοινό πρόγονο αυτού; Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις... Για να λυθούν όμως, ή έστω για να υπάρξει μια ορθότερη προσέγγιση γι' αυτά θα πρέπει να διερευνήσουμε την προέλευση του σύμπαντος. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές υποθέσεις. Μερικές από αυτές παρουσιάζουν κάποιες αποδείξεις ενώ άλλες καμία.
Φυσικά ο καθένας μας έχει ακούσει για το Καθιερωμένο Μοντέλο, αλλά είναι βέβαιο ότι όλοι εν συνεχεία ρωτούν "Και τι προκάλεσε το big bang;" Και όλα τελειώνουν εκεί, επειδή κανένας δεν είναι ακόμα βέβαιος τι ανάγκασε πραγματικά να συμβεί η Μεγάλη Έκρηξη.
Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα. Το σύμπαν είχε ποτέ αρχή ή αυτό υπάρχει για πάντα, δηλαδή είναι αιώνιο. Αυτό το θεμελιώδες ζήτημα ήταν το κύριο θέμα στην αρχαία φιλοσοφία αλλά και της φιλοσοφίας κατά την Αναγέννηση. Στη σύγχρονη κοσμολογία το ζήτημα αυτό ήταν η αιτία της διαμάχης μεταξύ των υπερασπιστών της Μεγάλης Έκρηξης και της σταθεράς κατάστασης πριν πολλές δεκαετίες. Τελευταία γίνονται νέες προσπάθειες ώστε να εξηγηθεί η Μεγάλη Έκρηξη μέσα σε ένα κβαντικό κοσμολογικό πλαίσιο.
Εδώ θα προσπαθήσουμε να ερευνήσουμε όλες τις τρέχουσες επιστημονικές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν πώς δημιουργήθηκε ο Κόσμος. Αρχικά υπάρχουν δύο θεωρίες που είναι άμεσες ερμηνείες άλλων θεωριών, οι οποίες όμως δεν έχουν αποδειχθεί ακόμα, εν συνεχεία υπάρχουν θεωρίες που προτείνονται ανεξάρτητα από τους θεωρητικούς φυσικούς. Θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε όλες τις θεωρίες και να σας αφήσουμε να αποφασίσετε εσείς ποιός είναι ο πιο εύλογος τρόπος που γεννήθηκε το σύμπαν. Φυσικά υπάρχει και η κλασσική θεωρία του Big Bang
1η Θεωρία: Δεν υπήρξε ποτέ καμία αρχή του Κόσμου και δεν θα υπάρξει κανένα τέλος του. Είναι τόσο παλιά αυτή η θεωρία όσο και οι άνθρωποι. Η εξελιγμένη της μορφή είναι η Κβαντική Θεωρία Βρόχων (LQG) που προτάθηκε από τους Martin Bojowald, Ashtekar και άλλους. Δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη της.
2η Θεωρία: Η εκπυρωτική θεωρία προτάθηκε το 2001 από τον Neil Turok και δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να την επαληθεύει.
3η Θεωρία: Το σύμπαν χωρίστηκε στα δύο. Προτάθηκε από τον Cumrun Vafa το 1994 και προκύπτει από έμμεσα συμπεράσματα της αποστολής WMAP.
4η Θεωρία: Το σύμπαν φτιάχτηκε εκ του μηδενός. Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν τη θεωρία από το 1925, που αναπτύχθηκε η κβαντική θεωρία. Αποδείξεις υπάρχουν στην κβαντική θεωρία (πχ στο πείραμα της διπλής σχισμής).
5η Θεωρία: Το Σύμπαν κατασκευάστηκε στο εργαστήριο εξωγήινων πολιτισμών. Προτάθηκε από τον Ed Harrison γύρω στο 2001 και δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη.
6η Θεωρία: Το Σύμπαν δημιουργήθηκε από μόνο του. Το 1998 ο Richard Gott III δημοσίευσε μια εργασία στην οποία υποστήριξε τη θεωρία αυτή. Ο ίδιος αναφέρει σαν αποδείξεις την διάσπαση του ουρανίου (κι άλλα κβαντικά φαινόμενα με το πέρασμα σήραγγος), καθώς επίσης τη θεωρία χορδών και τους κανόνες για ένα ταξίδι στον χρόνο.
7η Θεωρία: Η θεωρία περί μεταβολής της ταχύτητας του φωτός, η οποία προτάθηκε από τον Πορτογάλο θεωρητικό João Magueijo γύρω στο 1998. Ο ίδιος λέει ότι αποδείξεις υπάρχουν στις αλλαγές της συχνότητας του φωτός, που μας έρχεται από πολύ μακριά (πχ από τα κβάζαρ) και από διάφορες αποστάσεις, ενώ περνάει μέσα από κοσμικά νέφη αερίων.
8η Θεωρία: Η Θεία Πρόνοια είναι η θεωρία που ξεκίνησε από το Μωϋσή και υπάρχει εδώ και 4.000 χρόνια. Οι αποδείξεις βρίσκονται στα Ιερά Κείμενα.
Υπάρχουν κι άλλες θεωρίες, αλλά οι παραπάνω 8 θεωρούνται οι κύριες θεωρίες. Θα εξετάσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία της κάθε μίας θεωρίας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Τι θα πιστέψετε στο τέλος είναι δικιά σας υπόθεση.
Πηγή: http://www.physics4u.gr/articles/2007/theories_universe.html
Mια παρατήρηση, μόνο. Δε μπορούμε να μιλάμε για αποδείξεις με την επιστημονική έννοια, όταν βασιζόμαστε σε πανάρχαια συμβολικά βιβλία:P. Ξέρω, δεν έγραψες εσύ το κείμενο, αλλά οφείλω να το πω:P.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήγες στον υπερσύνδεσμο; Δεν πήγες. :p
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχει σημασία ο υπερσύνδεσμος, όταν γράφουν ένα άρθρο πρέπει να είναι επακριβές.
ΑπάντησηΔιαγραφή(1)Να στείλεις e-mail παραπόνων. :p
ΑπάντησηΔιαγραφή(2)Για κάποιους ο λόγος του Θεού αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, επαρκές για να καταρρίψει όλα τα υπόλοιπα. lol
"(2)Για κάποιους ο λόγος του Θεού αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο, επαρκές για να καταρρίψει όλα τα υπόλοιπα. lol"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό δε σημαίνει ότι είναι επιστημονικά αποδεκτό!
Γι΄αυτούς ο Θεός υπερβαίνει την επιστήμη. :p (μουαχαχαχαχα)
ΑπάντησηΔιαγραφήI don't give a beeeeeeeeeeeeping penny:P.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς αποφασίσουν τελικά αν τους γιατρεύει ο Θεός ή ο γιατρός...
Μα τι ανόητα διλλήματα είναι αυτά; Προφανώς και είναι ο Θεός. :lol:
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε με να μαντέψω, που μεταδίδει τη χάρη μέσω των ιατρών, έτσι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πας να τους ρωτήσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους κάποιους που λέγαμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πού είναι αυτοί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού θες να ξέρω; :p
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας καλός επιστήμονας δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένος και δεν πρέπει να αποκλείει τίποτα μέχρι να απόδείξει οτι δεν ισχύει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά μιλάω...
Συνεχίστε.
Καλά. Δεν αποκλείω ότι μας κοιτάζει από την Ανδρομέδα ένα πλάσμα με ουρά δράκου, στόμα μυρμηγκοφάγου (πρόσεχε να μη σε φάει:P), κέρατα τράγου, κεφάλι λιονταριού, άνω σώμα γαρίδας και κάτω σώμα φάλαινας, το οποίο είναι η πλέον μεγάλη μαθηματική, φυσική, χημική, βιολογική, τεχνολιγική και γλωσσική ιδιοφυΐα στο Σύμπαν, και που έχει τετραγωνίσει τον κύκλo:P.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασικά, η τελευταία περίπτωση δεν εντάσσεται στα πλαίσια της επιστήμης.
ΑπάντησηΔιαγραφήTed όχι δε το αποκλείω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφήνω μια απειροελάχιστη πιθανότητα να μπορεί να συμβεί οτιδήποτε όσο παράλογο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως.
(Τί εννοείς, μυστηριώδες πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τα αρχικά Φ.Κ.;:P)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα φυσικά, απλώς δε σημαίνει ότι επειδή υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο, αν κληθούμε να λάβουμε μια απόφαση σχετική με αυτό, θα πρέπει να το θεωρήσουμε δεδομένο και να πούμε ότι όντως συμβαίνει.
Παράθεση: (Τί εννοείς, μυστηριώδες πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τα αρχικά Φ.Κ.;:P)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρμηνείες που εξηγούνται θρησκευτικά, δε συγκαταλέγονται στις επιστημονικές εκδοχές.
Mα φυσικά, απλώς δε μιλάμε μόνο για τη θρησκεία. Η θρησκεία, εξάλλου, μπορεί αν πραγματεύεται ζητήματα κοινά με την επιστήμη (π.χ. δημιουργία του κόσμου, δημιουργία ζωής).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεγονός που δε συνεπάγεται και το αντίστροφο.
ΑπάντησηΔιαγραφήIσχυρίσθην ποτέ τοιούτον πράγμα;:P
ΑπάντησηΔιαγραφήPS: Πώς φεύγει αυτή η ας-μην-το-πω-καλύτερα (:P) με το κείμενο που πρέπει να πληκτρολογήσεις;:-(
Ποια; :p
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν στέλνω ένα νέο σχόλιο, πρέπει να πληρκτρολογήσω έναν κώδικα captcha, ακόμη κι αν είμαι συνδεδεμένος! Δεν είναι παράλογο αυτό;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συγκεκριμένος κώδικας ζητείται όταν συνδέεσαι στην αρχή. Μετά δε χρειάζεται να τον πληκτρολογήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι! Σε κάθε ανάρτηση που κάνω μου τον ζητά.
ΑπάντησηΔιαγραφή:what: Τί να σου πω; Εγώ δεν αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα. Μήπως φταίει ο λογαριασμός σου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε πάλι. Εγώ φταίω. Και μετά λες ότι δεν είσαι προκατειλημμένη εναντίον μου:P.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα διατυπώσω μία θεωρία για την προέλευση του Σύμπαντος;:P
Το έφτιαξα εγώ:P.
(1) Σε βαριέμαι. :p
ΑπάντησηΔιαγραφή(2) Όσον αφορά τη θεωρία σου υπάρχει ήδη η θεωρία 5. :p:p:p
(1) Σε βαριέμαι. :p
ΑπάντησηΔιαγραφήSo what?:P
(2) Όσον αφορά τη θεωρία σου υπάρχει ήδη η θεωρία 5. :p:p:p
Θεωρία 5; Τίποτα δεν είναι εφάμιλλο της δικής μου δημιουργίας{noseup}{/noseup}:P.
(1) Δε θες να ξέρεις την αλήθεια; :p
ΑπάντησηΔιαγραφή(2) Μα σε εσένα αναφέρεται και τη δημιουργία του σύμπαντος στα εργαστήριά σου. :p
1) Γιατί;:P
ΑπάντησηΔιαγραφή2) Κανείς δεν είναι σε θέση να περιγράψει το μοναδικό τρόπο με τον οποίο ΕΓΩ δημιούργησα τον κόσμο:P.
http://4.bp.blogspot.com/_Fa80zAPdJN8/SR3Pmeb_JiI/AAAAAAAAAPg/jNN4vLzPV1c/s400/Double_Moutza.jpg
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα, ήξερα τί θα ήταν, δε το έβαλα:P.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί τη ευκαιρία, ωραίο το καινούριο look. Μόνο που τώρα δε μπορώ να κάνω σχόλια στην κεντρική σελίδα.
Ευχαριστώ. :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια δοκίμασε πάλι…