Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Μειώνεται η ύλη των Πανελληνίων αλλά «κομμένες» και οι απουσίες

Σημαντική μείωση του ορίου απουσιών των μαθητών, οι οποίες πλέον θα δικαιολογούνται μοναχά με σοβαρή τεκμηρίωση προανήγγειλε χθες η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου. Παράλληλα η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε την μείωση της ύλης των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες.

«Είναι ντροπή για τη χώρα στο τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές, έχοντας δεδομένο το όριο των 150 απουσιών, να απουσιάζουν από τις τάξεις προκειμένου να διαβάσουν στο σπίτι και μετά να προσκομίζουν ψεύτικες βεβαιώσεις» είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή η υπουργός Παιδείας. «Πηγαίνει ο γονιός το πλαστό πιστοποιητικό που έχει δώσει ο γιατρός και ο εκπαιδευτικός το δέχεται. Αυτό σημαίνει πως στα 18 τους τα παιδιά ξέρουν ότι μπορούν να πάρουν πλαστά χαρτιά από το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι αδιανόητο. Θα κατέβει πολύ το όριο των απουσιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός σημείωσε επίσης ότι θα μειωθεί η ύλη των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες προκειμένου να ελαφρύνει το καθημερινό πρόγραμμα των μαθητών. Ετσι, πρέπει ο μαθητής να μπορεί, όπως διευκρίνισε, να αφήνει την τσάντα στο σχολείο και να κάνει με τον δάσκαλο αυτά που παλαιότερα έκανε στο σπίτι ή στο φροντιστήριο. Συγκεκριμένα για το λύκειο, τα εξεταζόμενα για τις Πανελλαδικές μαθήματα θα μειωθούν σε τέσσερα, ενώ οι αλλαγές θα αφορούν τα παιδιά που φέτος θα φοιτήσουν φέτος στην Α΄ Τάξη του λυκείου.

«Πάμε στην αλλαγή του λυκείου, με τέσσερα μαθήματα, με εργασίες, όχι απλώς με εξετάσεις, με συνολικές δραστηριότητες των παιδιών, με μαθήματα επιλογής. Το παιδί θα μπαίνει σε σχολή και όχι σε τμήμα και θα μπορεί να κινηθεί και να κάνει κι άλλες επιλογές». Η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου, δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εξετάσεις αλλά και από τον συνολικό βαθμό, ενώ το πανεπιστήμιο είναι αυτό που θα ορίζει ποια μαθήματα θέλει η εκάστοτε σχολή και ποιο συντελεστή θα βάλει σε κάθε μάθημα.

Από Σεπτέμβρη το Ψηφιακό Σχολείο

Η κα Διαμαντοπούλου είπε επίσης πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί και η λειτουργία του ψηφιακού σχολείου, καθώς στόχος είναι να δει η κοινωνία πως κάτι αλλάζει στο ελληνικό σχολείο, να διαπιστώσουν οι γονείς πως τα παιδιά τους μπαίνουν σε νέα εποχή. «Υπάρχει ο αντίλογος που λέει ότι τα σχολεία μας είναι χάλια, είναι χάλια τα οικήματα. Δεν θα περιμένουμε να κάνουμε τη σχολική στέγη τέλεια στην Ελλάδα και μετά να φέρουμε το ψηφιακό σχολείο», δήλωσε η υπουργός.

«Στοχευμένες» προσλήψεις εκπαιδευτικών

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως οι προσλήψεις των αναπληρωτών και ωρομισθίων από Σεπτέμβρη θα είναι «στοχευμένες». Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες που υπάρχουν για κάθε ειδικότητα είπε η κα Διαμαντοπούλου και έφερε το παράδειγμα νησιού που είχε έξι υπεράριθμους εκπαιδευτικούς Γαλλικής Φιλολογίας. «Μέχρι τώρα ο ωρομίσθιος είχε μειωμένα δικαιώματα, δεν είχε τα ίδια δικαιώματα με τους αναπληρωτές. Φέτος θα έχει κανονικά όλα τα δικαιώματα, γιατί πραγματικά ήταν πάρα πολύ άδικο να υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων», δήλωσε.

Η υπουργός Παιδείας επεσήμανε σχετικά με τα κενά στα σχολεία αλλά και τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών πως στόχος είναι να αρχίσει η σχολική χρονιά με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην τάξη. «Εχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση περισσότερων από 4.500 εκπαιδευτικών από τα γραφεία στα σχολεία. Το να γυρίσει ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν είναι καθόλου εύκολο και δεν είναι και ανθρώπινο, καθώς καθένας ρύθμισε τη ζωή του ανάλογα με το πώς βόλευε και πώς μπορούσε εκείνο το διάστημα». Από φέτος στο υπουργείο Παιδείας θα εργάζονται 400 λιγότεροι εκπαιδευτικοί από όσοι πέρυσι, σημείωσε στο ραδιόφωνο του Σκάι χθες η υφυπουργός κα Χριστοφιλοπούλου.

Πράσινα σχολεία

Την κατασκευή βιοκλιματικών σχολείων σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός πρότυπου προγράμματος, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τους στόχους, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προγραμμάτων.

Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη να εφαρμοστούν πιλοτικά προγράμματα παραγωγής ενέργειας με τη χρήση, κυρίως, φωτοβολταϊκών συστημάτων, πρωτοβουλία που θα δώσει ενεργειακή αυτάρκεια και έσοδα στις σχολικές μονάδες.

Ακόμα, ανακοίνωσαν ότι στην Αθήνα και ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, θα γίνουν αναπλάσεις στα σχολεία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα γίνει λεπτομερής καταγραφή 100 χώρων. Για 20, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες απέμπλοκής τους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου