Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Πώς γίνεται το 98% του DNA μας να είναι ίδιο με των χιμπαντζήδων, αλλά να είμαστε τόσο διαφορετικοί;

Το περίεργο είναι ότι το 2% του DNA μας διαφέρει, δεδομένου ότι είμαστε τόσο όμοιοι με τους χιμπαντζήδες.

Έχουμε σχεδόν το ίδιο μέγεθος σώματος, τον ίδιο αριθμό χεριών, ποδιών και δακτύλων, θερμό αίμα, στερεοσκοπική έγχρωμη όραση, καθώς και τριχοφυΐα. Θηλάζουμε τα μικρά μας, γελάμε, ρίχνουμε μπουνιές όταν τσακωνόμαστε και γαργαλάμε ο ένας τον άλλο. Έχουμε τον ίδιο τύπο κυττάρων, με τις ίδιες μεμβράνες και μιτοχόνδρια και ριβοσώματα. Μεταβολίζουμε τη γλυκόζη από το φαγητό και το οξυγόνο από τον αέρα σε ενέργεια, ενώ εκπνέουμε διοξείδιο του άνθρακα.

Όλα τα είδη ζωής στη Γη έχουν έναν κοινό πρόγονο, επομένως και κοινό κυτταρικό μηχανισμό - ειδικά οι πολυκύτταροι οργανισμοί. Έχουμε κατά 85% κοινό DNA με το ψάρι-ζέβρα και κατά 36% με τη φρουτόμυγα. Οι εξελικτικοί δρόμοι του ανθρώπου και του χιμπαντζή χωρίστηκαν πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια, χρονικό διάστημα που συνιστά μόλις το 0,13% της ιστορίας της ζωής στη Γη. Αυτά τα μακρινά «ξαδέρφια» μας μάς φαίνονται τόσο διαφορετικά επειδή έχουμε ιδιαίτερα οξυμένη την ικανότητα να εντοπίζουμε διαφορές σε πλάσματα που δεν είναι εντελώς όμοια με εμάς. Πραγματικά, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν μια γαρίδα από μια καραβίδα, αλλά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουν ποιος είναι Αιθίοπας και ποιος Ινουίτ, παρ' όλο που οι διαφορές στο DNA των τελευταίων δεν ξεπερνούν το 0,25%.

Focus

4 σχόλια:

  1. Kαλώς την και πάλι:). Πέρασες και από το iSchool? Πώς το έπαθες;:P

    Στο θέμα μας: Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Πέραν από την εγκεφαλική λειτουργία και τις περισσότερες τρίχες, δε νομίζω να έχουμε τεράστιες διαφορές με τους χιμπαντζήδες, σωστά; Υπάρχει μάλιστα και παρασιτικό DNA/άλλο γενετικό υλικό, το οποίο δεν εκφράζεται στην πρωτεϊνοσύνθεση.

    Τώρα, 98%, παραπάνω είναι, παρακάτω, who knows?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Chimpanzee#Evolutionary_relationships

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (1) Είχε γενέθλια η Βίκυ και κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη σύνδεσής μου για τις ευχές. :D
    (2) Το ποσοστό είναι ενδεικτικό αφού διαφορές στα γονίδια DNA (εκτός των άλλων) υπάρχουν και μεταξύ των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!
    Μπράβο Βασιλική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1) Α. Εμένα να με συγχωρήσεις, αλλά όλα αυτά, τα γενέθλια, γιορτές κ.λπ. πάντα τα ξεχνάω:P.
    2) Μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή