Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Κάπνισμα «τέλος» από σήμερα

Σήμερα η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο. Με αυτό το μήνυμα το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να αγκαλιάσουν τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, η εφαρμογή των οποίων ξεκινάει σήμερα εν μέσω της ελληνικής «μουρμούρας» και με την πρακτική της «τελευταίας στιγμής».

Αυτή άλλωστε είναι που ευθύνεται για τη μετατροπή ενός τόσο σημαντικού ζητήματος σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «επικοινωνιακή φούσκα που έσκασε με πάταγο», κατηγορώντας την κυβέρνηση για ανικανότητα στην εφαρμογή των μέτρων.

Ετσι, χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την «πολυαναμενόμενη» από τους εμπλεκόμενους φορείς υπουργική απόφαση που διευκρινίζει τι ισχύει από σήμερα, ενώ συγκροτήθηκε και ο «Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ» στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας. Η απόφαση που προωθήθηκε προς δημοσίευση σε ΦΕΚ εστάλη χθες στους δήμους, τις νομαρχίες και τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www. yyka. gov. gr ή www. mohaw. gr).

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για κάθε καφενείο, εστιατόριο, κέντρο διασκέδασης μικτού εμβαδού έως 70 τ. μ. που θα επιλέξει να λειτουργήσει αποκλειστικά ως χώρος καπνιζόντων προβλέπεται η τροποποίηση της άδειας λειτουργίας του, η τοποθέτηση ειδικού σήματος και ο εξοπλισμός του με μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής άδειας στα καταστήματα αυτά, έπειτα από βεβαίωση μηχανικού ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία ως χώρος καπνιζόντων.

Τα μεγαλύτερα καταστήματα (έως 300 τ. μ.) δύνανται να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων, πλήρως διαχωρισμένο που θα καταλαμβάνει έως και το 30% του ωφέλιμου χώρου, με εξαερισμό και ειδική σήμανση. Στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ. μ. ο χώρος για καπνίζοντες χωρίζεται με διαχωριστικό ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων. Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα σε εργασιακούς χώρους όπου απασχολούνται λιγότεροι από 50 εργαζόμενοι. Στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις δύνανται να δημιουργηθούν χώροι για καπνίζοντες έπειτα από σχετικό αίτημα των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε χώρους εργασίας και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καπνιστήρια και εξαερισμός) θα ισχύει η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος.

Eντονη κριτική

Εντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση με αφορμή τα αντικαπνιστικά μέτρα ο βουλευτής και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας κ. Γιώργος Φλωρίδης. Οπως είπε, η κυβέρνηση είναι παντελώς απροετοίμαστη για την εφαρμογή της απαγόρευσης, αφού έως και χθες δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και υπηρεσίες που εμπλέκονται με την αδειοδότηση των χώρων καπνιζόντων δεν γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν. Ο κ. Φλωρίδης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «υπέκυψε σε συμφέροντα» και κάλεσε τους αρμοδίους «έστω και την τελευταία στιγμή να σοβαρευτούν».

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας, που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για άστοχες δηλώσεις του κ. Φλωρίδη τονίζοντας ότι «τα θέματα του νέου αντικαπνιστικού νόμου απαιτούν σοβαρόττηα και υπευθυνότητα και σίγουρα δεν αντιμετωπίζονται με μικροψυχία και μικροκομματικά».

Της Πεννυς Mπουλουτζα/ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_01/07/2009_320541

Θεωρείτε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος;

7 σχόλια:

  1. Χμ...
    Μου φαινεται πως δεν έχει γίνει σωστή προετοιμασία,ενώ κάποια από αυτά που προβλέπει ο νόμος μου φαίνονται επιεικώς αστεία.Εχουν την εντύπωση οτι ένα διαχωριστικό 2 μετρών ειναι ικανό να αποτρέψει την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε τέτοιους χώρους;;...Χα!
    Κατα τα άλλα ελπίζω απλά να φιλοτιμηθούν οι καπνιστες να σεβαστούν τόσο τον νόμο όσο και και τους μη καπνιστες.Γιατί αν περιμένουμε από το 14τετοιο...
    Κλείνοντας θεωρώ πως αρχικά σιγουρα θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα στην εφαρμογή του καθώς δεν έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση -κατ'εμε. Εύχομαι και ελπίζω όμως στο συντομο μέλλον να ξεπεραστούν¨.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά δε θα συμμεριστώ τις προσδοκίες σου περί ευαισθητοποίησης των καπνιστών και κατανόησης επίδοσης, του δέοντα σεβασμού στους μη καπνιστές. Αν υπήρχε μία ελπίδα για τα παραπάνω θα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί. Οι καπνιστές θεωρούν το κάπνισμα δικαίωμά τους (που πράγματι είναι αλλά παραβιάζει ταυτόχρονα και τα δικαιώματα των άλλων) και τη διακοπή του, περιορισμό ή συμβιβασμό. Προσωπικά, είμαι φανατική αντικαπνίστρια και η θέα ενός τσιγάρου, πόσο μάλλον η μυρωδιά του, με απωθεί αν όχι αηδιάζει. Δυστυχώς είμαι σχεδόν βέβαιη για τη μη εφαρμογή του μέτρου όχι μόνο για τους λόγους που προανέφερες, αλλά και εξαιτίας του ότι πολλά καταστήματα (καφετέριες κ.ο.κ.) στηρίζουν μεγάλο μέρος των κερδών τους στους καπνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ και με τις δυο σας.

    Kαλέστε το 1142. Ναι, γιατί πρέπει και οι πολίτες να συνδράμουν στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Αλλά έλα που πρέπει να το κάνεις έπειτα από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη. Οπότε μετά μπορούν να καταλάβουν ποιος έκανε την καταγγελία. Οπότε μπορεί να βρεις και τον μπελά σου.

    Δε νομίζω ότι θα εφαρμοστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πλακα κάνεις;;;
    Πρέπει να το πεις στον ιδιοκτήτη της καφετέρειας πρώτα για να κάνεις καταγγελία;:0
    Από που κι ως που;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι διάβασα πως ορίζει ο νόμος, ότι μπορούμε να κάνουμε καταγγελίες εκεί πέρα κατόπιν αποτυχίας συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο του καταστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάντως με όλη την κατάσταση που επικρατεί μετά την πρώτη Ιουλίου έχω αρχίσει να αναρωτιέμαι για τη χρησιμότητα του μέτρου. Τα περισσότερα καταστήματα (κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) αποστέλλουν αιτήσεις έτσι ώστε να λάβουν το χαρακτηρισμό χώρων καπνιστών. Και ερωτώ, ποιο το νόημα του ισχύοντος νόμου αφού σχεδόν όλα τα προαναφερθέντα καταστήματα αποβλέπουν στην ουσιαστικά μη εφαρμογή του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aπλώς να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία με τις οδηγίες της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή